Warmteterugwinning

Warmteterugwinning is een duurzame manier voor warmte in de woning. Dat komt omdat warmte die vrijkomt, wordt teruggewonnen en hergebruikt. Op onze website vindt u verschillende warmteterugwinning units van merken als Zehnder, Duco en Itho Daalderop. Zo vindt u er altijd een die past in uw woning.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is warmteterugwinning en hoe werkt dit?

Er vindt een zoektocht plaats naar duurzaamheid. Ook wil iedereen een gezonder klimaat in huis. Hier zien we steeds vaker de benaming warmte terugwin, WTW-unit, WTW ventilatie, warmteterugwinning WTW, WTW-systeem en WTW-installatie terug. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Warmteterugwinning is een methode waarbij warmte die vrijkomt bij een proces of een systeem wordt teruggewonnen en hergebruikt. Op die manier gaat deze lucht niet verloren. Dit zorgt voor meer energiebesparing en is beter voor de gezondheid. Daarnaast wordt een comfortabel binnenklimaat gecreëerd en behouden.

Een veelvoorkomend voorbeeld van warmteterugwinning is de ventilatie van een woning. Bij het ventileren van een woning wordt vaak warme lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door koude lucht van buiten. Door middel van de warmteterugwinning-unit kan de warmte van de afgevoerde lucht worden teruggewonnen. De teruggewonnen lucht wordt dan hergebruikt om de koude lucht van buiten voor te verwarmen.

Een ander voorbeeld: in de winter is het koud buiten. Door middel van de warmteterugwinning wordt de warmte van binnen opgevangen. Dit verwarmt de lucht die van buiten komt voordat deze lucht in huis wordt verdeeld.

In de zomer werkt dit andersom. De koele lucht uit het huis wordt dan opgevangen door de warme lucht die binnenkomt. Zo blijft de temperatuur in de woning constant en schoon, terwijl vervuilde lucht naar buiten gaat.

Wat is het principe van warmteterugwinning?

Vanaf één punt in huis ventileert een warmteterugwinning-systeem de hele woning. De basis van warmteterugwinning is hetzelfde als bij alle andere ventilatiesystemen. In de 'droge’ leefruimtes wordt verse lucht aangevoerd. Denk hierbij aan ruimtes als de woonkamer, slaapkamer en het kantoor.

Langs de 'vochtige’ ruimtes wordt de vochtige lucht uitgevoerd. Bij vochtige ruimtes kan gedacht worden aan de keuken, het toilet en de badkamer.

Die aan- en afvoer verloopt bij een warmteterugwinning-systeem volledig mechanisch. Dat komt door twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Die houden elkaar continu in balans.

Wij willen met zijn allen steeds energiezuiniger gaan leven. Ook willen we natuurlijk het beste voor het klimaat en de gezondheid. Op basis van warmteterugwinning kan er tot 95% van de warmte worden teruggewonnen. Daarnaast worden onze woningen steeds beter geïsoleerd.

Onbewust worden de woningen dan minder goed geventileerd. Dat is natuurlijk erg zonde. Door de aanschaf van een WTW-unit hoeven wij daar niet meer over na te denken.

Goede luchtkwaliteit wordt immers gegarandeerd door een goed werkend ventilatiesysteem. En door goed te ventileren blijft de lucht in de woning gezond. Zo wordt er eenvoudig een gezonde leefomgeving gecreëerd.

Nieuwe standaard in de nieuwbouw, maar is dit ook mogelijk in bestaande bouw?

Om te ventileren werden vroeger de ramen en deuren opengezet. De ventilatie verliep op een natuurlijke manier. Dit werd ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Helaas werkt dit niet optimaal. Dat weten we nu.

Door de betere isolatie van onze woningen wordt mechanische ventilatie geadviseerd als een goede oplossing. Mechanische ventilatie wordt ook wel centrale afzuiging genoemd binnen de woning. Tegenwoordig wordt er bij het gebruik van een mechanische ventilatie unit ook gekeken naar hoe deze milieubewust gebruikt kan worden. Door het verbruik van stroom te minimaliseren en het gebruik van juiste en betere installatiematerialen wordt ervoor gezorgd dat de energierekening niet omhoogschiet.

Mechanische ventilatie in combinatie met warmteterugwinning is de nieuwe standaard in veel nieuwbouwwoningen. Het aanleggen van mechanische ventilatie is ook mogelijk in een bestaande woningen, met als voorwaarde dat deze grondig gerenoveerd worden. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is namelijk moeilijk aan te leggen doordat er een luchtverdeelsysteem geïnstalleerd moet worden.

Is het niet mogelijk om een luchtverdeelsysteem aan te leggen? Dan kan er ook gekozen worden voor decentrale ventilatie met warmteterugwinning. Hierbij is een luchtverdeelsysteem niet nodig. Dat komt doordat de ventilatie-unit rechtstreeks in de buitenmuur is geplaatst.

Een decentraal WTW-systeem ventileert individuele kamers of kleinere woonruimtes. Ook bij het decentrale systeem wordt de warme of koude lucht die al in die ruimte aanwezig is opnieuw gebruikt.

Onderhoud

Gemiddeld gaat een warmte terugwinning installatie zo'n 15 jaar mee. Natuurlijk geldt dit wel met de voorwaarde dat de installatie goed onderhouden wordt. Het wordt aangeraden om minimaal één keer per twee jaar onderhoud uit te laten voeren door een gespecialiseerde installateur.

Daarnaast zitten er filters in de unit die twee keer per jaar vervangen dienen te worden. De levensduur van het toestel wordt verlengd door het tijdig vervangen van de filters. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het ventilatiesysteem stil blijft. In de muur of op het plafond zitten ventielen die de lucht verspreiden. Om deze ventielen netjes te houden, is het handig om deze tijdens het schoonmaken even mee te nemen met een doekje.

Volgt u al onze onderhoudstips? Dan kunt u ervanuit gaan dat uw warmteterugwinning installatie nog jaren mee zal gaan.

Welke verschillende merken vindt u op onze website?

Aan de toekomst denken, dat doen we allemaal. Om met de tijd mee te gaan zijn er steeds meer fabrikanten die warmteterugwinning-ventilatie produceren. Denk hierbij aan de bekende merken als Zehnder, Duco, Itho Daalderop en Orcon.

De keuze voor wat betreft het merk ligt aan de mogelijkheden in uw huis en aan de prijs. Maar het is vooral afhankelijk van de persoonlijke wensen. Denk bijvoorbeeld aan het geluid, want niemand wil wakker worden van het ventilatiesysteem. Maar er is ook keuze in de stroomaansluiting, de bediening en of het een klein of juist een groot woningoppervlak moet voorzien van schone lucht.

Meer informatie

Het bepalen van welk systeem het beste bij u past, is best lastig en dat kunnen wij ons goed voorstellen. Als er vragen zijn, kunt u altijd contact opnemen met onze klantendienst. Onze adviseurs helpen u graag bij het vinden van het juiste ventilatiesysteem voor uw woning!

Bezig met laden...