Verse lucht in huis, dat willen we natuurlijk allemaal wel. En de schadelijke stoffen of vieze luchtjes hebben we het liefst zo snel mogelijk ons huis uit. Met mechanische ventilatie kunt u hiervoor zorgen, maar wat is het en hoe werkt het precies? In deze blog leggen we dat graag aan u uit.


Hoe werkt mechanische ventilatie?

Bij mechanische ventilatie wordt vervuilde lucht afgezogen en komt frisse en schone lucht daarvoor in de plaats de woning in. Dit is geregeld via een centrale ventilatie unit die vaak in dezelfde ruimte hangt als de CV ketel.

Met een knop kunt u regelen hoeveel lucht er wordt afgevoerd via het mechanisch ventilatiesysteem. In de keuken, toiletruimte en de badkamer zitten roosters en ventielen in de muur of in het plafond. De afgevoerde lucht kan via de ventilatieroosters en ventielen naar buiten, terwijl er via die weg vanzelf frisse lucht wordt aangezogen.

alt
alt
alt

Als u mechanische ventilatie wil aanschaffen dan is dit vooral geschikt voor een nieuwbouwwoning. In een bestaand huis kunt u het eventueel ook laten inbouwen, maar de kosten daarvan kunnen hoog oplopen. In dat geval kunt u wellicht beter kiezen voor een wtw unit, die bovendien minder energie verbruikt.


Hoe vindt u de juiste mechanische ventilatie op onze site?

We kunnen ons goed voorstellen dat het aanschaffen van mechanische ventilatie een lastige opgave is. Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee moet houden en waar u uit kunt kiezen bij het kopen van een dergelijke ventilatie unit. Om deze reden zetten we alles graag voor u op een rij zodat u goed beslagen ten ijs komt.

De beste kwaliteit dankzij de beste merken

alt

Op onze website vindt u allerlei boxen die zorgen voor de centrale afzuiging en toevoer van lucht. U kunt kiezen tussen merken als Itho Daalderop, Orcon en Vasco. Zo bent u verzekerd van goede kwaliteit én weet u zeker dat de box alle vuile lucht af zal voeren en er voldoende frisse lucht bij zal komen.

Let op: meten is weten!

alt

De boxen onderscheiden zich onder anderen door de hoogte en breedte. Zo kunt u kiezen voor een hoogte van 21 tot 30 centimeter of 41 tot 50 centimeter en heeft u bij de breedte nog keuze tussen 31 tot 40 of 41 tot 50 centimeter. Let wel op dat u van tevoren de plek waar de box moet komen te hangen zorgvuldig opmeet. Zo komt u niet voor verrassingen te staan dat de box onverhoopt niet past.

Houd rekening met de energiekosten…

alt

We kunnen ons goed voorstellen dat u, zeker met de huidige energieprijzen, graag wil dat uw elektrische apparaten zo duurzaam en zuinig mogelijk zijn. Helaas zijn niet alle mechanische ventilatie units even zuinig. Het is daarom goed om eens te kijken naar de energie efficiëntieklasse. Die varieert van label A+++ tot label G waarbij A+++ het meest zuinig is en G het minst.

Op onze website vindt u boxen met energielabels B, D of E. Dat het niet de meest zuinige energieklasse heeft, wil niet direct zeggen dat het een slecht apparaat is. De richtlijnen vanuit de EU zijn namelijk ontzettend streng. Energielabel B staat nog steeds voor een laag energieverbruik, D is gemiddeld en E betekent een redelijk hoog energieverbruik.

U kunt natuurlijk ook altijd compenseren met energiezuinige(re) apparaten of toepassingen zoals een warmtepomp of infrarood verwarmingspanelen.

Ventileren naar behoefte met bediening naar keuze

alt

U kunt bovendien kiezen welke besturing u wilt voor uw mechanische ventilatie. Zo heeft u de keuze tussen een box met een vochtsensor of draadloze bediening.

Een vochtsensor meet regelmatig de luchtvochtigheid en past aan de hand daarvan de mate van ventilatie aan. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan gaat de ventilator harder en andersom.

Draadloze bediening, de naam zegt het al, zorgt ervoor dat de ventilatie gemakkelijk in bijvoorbeeld de keuken of badkamer bediend kan worden met behulp van een schakelaar of afstandsbediening. Deze heeft meerdere standen die naar behoefte in- of uitgeschakeld kunnen worden. Vaak heeft een dergelijke schakelaar ook een timer zodat u de ventilatie gedurende 10, 30 of 60 minuten kunt inschakelen na het douchen, koken of een toiletbezoek.

Het is hoe dan ook goed om van tevoren te bepalen welke besturing aansluit bij uw wensen en behoeften zodat u gericht op zoek kunt naar de mechanische ventilatie die daarbij past.


Wat zijn de voor- en nadelen van mechanische ventilatie?

Natuurlijk is mechanische ventilatie niet zomaar een aankoop en waarschijnlijk zal u, voordat u overgaat tot het kopen ervan, de voor- en nadelen voor uzelf op een rijtje zetten. Hoewel sommige voor- en nadelen afhankelijk zullen zijn van uw wensen en behoeften, zijn er een aantal algemene punten die we graag overzichtelijk voor u naast elkaar zetten. Deze punten kunt u vervolgens meenemen in het besluit over de juiste mechanische ventilatie voor uw huis.

alt
  • Natuurlijke ventilatie, zoals het openzetten van een deur of raam, is vaak niet voldoende en alleen effectief op korte termijn. Met behulp van mechanische ventilatie kunt u alsnog een prettig en gezond binnenklimaat creëren. Er is namelijk sprake van constante circulatie van frisse en gezonde lucht zonder dat u ernaar op of om hoeft te kijken;
  • Mechanische ventilatie is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, waardoor u de aanschaf van mechanische ventilatie zo duur kunt maken als u zelf graag wilt;
  • De besturing van mechanische ventilatie gaat gemakkelijk via een afstandsbediening of schakelaar;
  • Met mechanische ventilatie heeft u altijd perfecte luchtvochtigheid tussen 60 en 80 procent. Vervelende gevolgen van slechte ventilatie zullen hierdoor als sneeuw voor de zon verdwijnen.
alt
  • Mechanische ventilatie kan zorgen voor geluidshinder en al snel uw rust verstoren. Let dus goed op het aantal decibels die de box produceert of maak eventueel de ventilatie unit compleet met geluidsdempers;
  • Er wordt bij mechanische ventilatie logischerwijs veel meer energie verbruikt dan bij natuurlijke ventilatie. Dit gaat u ook merken op de energierekening. Ook in dit geval luidt het gezegde niet voor niets als volgt: elk nadeel heeft zijn voordeel. Het is namelijk al een stuk goedkoper dan het vroeger was;
  • Buitenlucht kan bij mechanische ventilatie snel vervuild worden. Het is daarom van groot belang om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan de box. Sommige onderdelen, zoals roosters en ventielen, kunt u zelf schoonmaken. Doe dit bij voorkeur één keer per maand. Voor andere onderdelen moet u een expert inschakelen. Noodzakelijk, maar dit laat de kosten wel oplopen;
  • Installatie in een bestaand huis is omvangrijk en kan erg duur zijn. In dat geval kunt u wellicht beter kiezen voor een wtw unit. Die is ook nog eens een stukje duurzamer.

Wilt u meer weten?

We kunnen ons goed voorstellen dat u na het lezen van deze blog nog met vragen zit. De aankoop van mechanische ventilatie is er niet zomaar een en daarop wilt u goed voorbereid zijn.

U mag altijd vrijblijvend contact opnemen met onze klantendienst. Zij beantwoorden uw vragen maar al te graag en kunnen u ook van advies voorzien. Zo weet u zeker dat u uiteindelijk de mechanische ventilatie koopt die past bij uw huis.