Een badwand is ideaal wanneer je een bad hebt waarin je doucht. Daarmee voorkom je dat water op plekken terecht komt waar je het niet wilt hebben. Én het houdt de warmte die vrijkomt bij het douchen een beetje vast. Badwanden zijn er in verschillende soorten en maten. Om de juiste badwand te kunnen kiezen, vertellen we jou in deze blog alles over badwanden.


Verschillende soorten badwanden

Zoals gezegd, zijn er verschillende soorten badwanden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vaste variant of eentje die uit meerdere delen bestaat.

  • Vaste badwand: een vaste badwand zit, zoals de naam al zegt, in zijn geheel vast aan het bad. Deze badwanden zijn meestal wat minder lang zodat je nog wel gemakkelijk het bad in kunt stappen.
  • Badwand 1 delig: een 1-delige badwand bestaat uit één deel en heeft ten opzichte van een vaste badwand het voordeel dat deze wel naar binnen en naar buiten geklapt kan worden. Hierdoor wordt deze soort ook wel een badklapwand genoemd.
  • Badwand 2 delig: een 2-delige badwand bestaat of uit één vast deel en één beweegbaar deel dat naar binnen en buiten te klappen is, of uit twee beweegbare delen. Deze soort wordt daarom ook vaak een badvouwwand genoemd.
  • Badwand 3 delig: bij een badwand met drie delen kun je ervoor kiezen om één of twee delen vast te zetten en het derde deel open te klappen. Zet je het derde deel in een hoek van 90 graden, dan heb je aan alle kanten van je doucheplek een wand. Ook bij een hoekbad kun je met een 3-delige variant alle hoeken van een wand voorzien.

Kies het juiste formaat badwand

Vergeet niet goed te kijken naar de maat van de nieuwe wand voor jouw bad. Hij moet natuurlijk wel goed passen. Gelukkig zijn er dan ook vele maten badwanden beschikbaar. Zo zit er altijd wel de juiste maat voor jouw bad bij. Je vindt badwanden vanaf 70 cm tot wel 120 cm breed. Qua hoogte heb je wanden van 140 tot zo’n 160 cm.


Badwanden voor op een asymmetrisch bad

Voor een asymmetrisch bad waarin je kunt douchen is een 2- of 3-delige badwand het handigste. Deze bieden namelijk de flexibiliteit die je met een asymmetrisch bad goed kunt gebruiken. Dankzij de beweegbare delen kun je namelijk zelf bepalen waar je de wand wilt hebben. Je kunt de wand dan zo vouwen, dat deze ook op het asymmetrische gedeelte rust of op een manier waardoor je juist aan alle zijden van waar je doucht een wand creëert.


Hoe kies je een badwand die aansluit bij jouw stijl?

Nadat je gekeken hebt naar welke soort badwand je wilt en van welk formaat deze moet zijn, kun je gaan kijken naar de stijl. Want na deze selectie blijft er nog ruime keuze over! Zo kun je denken aan de vorm, of je met of zonder profielen wilt, welke kleur de profielen hebben, welke kleur glas en of je een glasdecor wilt of niet. Er zijn opties genoeg waarmee je jouw nieuwe badwand aan kunt laten sluiten op de stijl die jij in jouw badkamer wilt creëren. We bespreken ze hieronder.


Een glazen wand

Badwanden zijn meestal gemaakt van veiligheidsglas. Dit geharde glas heeft een grotere buigsterkte dan normaal glas en zorgt minder snel voor verwondingen, mocht het glas breken.

Wat betreft glas, is er nog meer keuze naast het soort glas. Zo kun je kiezen voor een bepaalde kleur glas. De ‘kleur’ glas die je verreweg het meeste ziet, is helder glas. Daarnaast zie je steeds vaker glaswanden met een andere kleur dan helder glas. Een badwand zwart? Tegenwoordig heb je ook wanden in het moderne, bijna zwarte, rookglas. Bijvoorbeeld die uit de Premium Softcube serie van HSK.

Wanneer je graag wat privacy wilt, dan kun je kiezen voor een wand met een glas- of kunststofdecor. Deze wanden zijn bewerkt, zodat je niet door het glas heen kunt kijken. Soms met mat of gesatineerd glas en soms met een patroon of zelfs een reliëf.

Sommige wanden hebben een speciale glasbehandeling gekregen. Dit zorgt ervoor dat het glas van de badwand minder vatbaar is voor vuil, waardoor kalk en dergelijke minder snel het glas aantasten. Hierdoor wordt het schoonmaken van jouw glazen badwand een stuk makkelijker. Want ook het water en het vuil dat erop zit, is makkelijker weg te halen. Glasbehandelingen hebben diverse namen, bijvoorbeeld Nano-glas, antikalkbehandeling of Sealglas.


Vorm

Over het algemeen hebben badwanden een vrij standaard vorm. Rechttoe rechtaan en met of zonder beweegbare delen. Maar toch is er keuze in de vorm. Je kunt namelijk kiezen voor een gebogen variant. Hierbij heeft het laatste of enige deel geen hoek, maar is het glas afgerond. Dit kan erg mooi zijn wanneer er meer ronde vormen in jouw badkamer terugkomen.


Profielen

Tot slot kun je nog kiezen welke kleur de profielen van de wand hebben. Standaard zie je vaak een chroom profiel of een zilver profiel, maar tegenwoordig zie je ook andere kleuren profielen terugkomen, zoals een matzwart of wit profiel. Tegenwoordig heb je ook wanden waarbij het profiel doorgetrokken wordt over het glas. Zo ontstaan er badwand vakken, die de wand een geheel eigen uitstraling geven. Vaak zie je dit bij een zwarte badwand, waardoor een stoer een industrieel uiterlijk ontstaat.