3x tips voor duurzaam verwarmen en koelen

Tegenwoordig gaan de energieprijzen door het dak. Het is wel zo fijn om hier en daar wat te kunnen besparen zodat de energierekening aan het eind van het jaar niet torenhoog uitvalt. Wij gebruiken immers ontzettend veel energie en dat kost nou eenmaal geld. Door duurzaam uw huis te verwarmen en koelen draagt u daarnaast een steentje bij aan de verbetering van het milieu. Alle kleine beetjes helpen, dus wij geven u graag wat tips voor het duurzaam verwarmen en koelen van uw huis.


1. Schaf een slimme thermostaat of modulerende klokthermostaat aan

Met een slimme thermostaat kunt u het verwarmen en koelen van uw huis aanpassen op uw gedrag. De slimme thermostaat kent namelijk allerlei handige functies die niet alleen de bediening makkelijker maken, maar waarmee u ook nog eens energie kunt besparen.

Bij een slimme thermostaat is het handig om eerst naar uw ritme en wensen te kijken. Afhankelijk daarvan zijn bepaalde functies namelijk ontzettend handig en anderen juist helemaal niet.

Als u bijvoorbeeld regelmatig vergeet om de verwarming uit te zetten als u weggaat, is het handig om een slimme thermostaat te nemen met bewegingssensor of geofencing. Als er geen beweging of smartphone wordt gedetecteerd, dan gaat de verwarming automatisch uit.

U kunt ook kiezen voor een slimme thermostaat die u gemakkelijk met uw smartphone kunt bedienen. Zo zet u op afstand de verwarming of ventilatie aan of uit. Handig als u onverwacht niet thuis komt of juist eerder klaar bent met werken.

Indien u een vast dag- en nachtritme heeft, kunt u gaan voor een slimme thermostaat met een zelflerend programma. Deze leert uw ritme en past de verwarming of ventilatie daarop aan.

Als u slaapt, gaat de verwarming lager en als u opstaat wordt de verwarming juist hoger gezet. In de zomer kan deze functie bij sommige slimme thermostaten ook gebruikt worden voor ventilatie. Wel zo prettig om uw woning op die manier koel te kunnen houden.

Mocht u nu nog helemaal niet letten op het zuinig verwarmen van uw huis, dan kunt u met een slimme thermostaat al snel 24% op gas voor verwarming besparen. Let wel op dat het weinig besparing oplevert als u al zuinig verwarmt of als uw woning goed geïsoleerd is.

Hoewel een slimme thermostaat zorgt voor een hoge mate van gebruiksgemak, kunt u in zo’n geval wellicht beter kiezen voor een modulerende klokthermostaat. Ook bij een klokthermostaat kunt u een programma instellen en voert de thermostaat deze automatisch uit.

Als er veel warmte nodig is, dan stookt de CV ketel hard, maar als een lage temperatuur ook voldoende is dan kan de ketel op een lager pitje. Bovendien haalt een HR ketel op een lage stand ook nog eens de meeste energie uit het gas dat hij verbruikt. Dat de CV ketel duurzaam werkt komt omdat de klokthermostaat met de ketel praat en aangeeft hoe hard of zacht hij moet branden. Al met al kunt u met een modulerende klokthermostaat zo’n 3% besparen op stookkosten.

Op onze website vind u verschillende slimme thermostaten en klokthermostaten zodat u er altijd een vindt die voldoet aan uw wensen en behoeften.


2. Regel bijverwarming met infrarood panelen

We gebruiken met elektrische verwarming vaak veel stroom om het hele huis warm te krijgen. Dat geldt ook als u infrarood verwarming in een slecht geïsoleerd huis gebruikt als hoofdverwarming, maar wanneer u infrarood panelen gebruikt als bijverwarming, is het een vorm van duurzame energie.

U ontlast namelijk het energieverbruik van de hoofdverwarming. Bovendien wordt er bij een infrarood paneel zo’n 90% energie omgezet in warmte.

Bij infrarood panelen worden namelijk objecten verwarmd in plaats van lucht. Die objecten geven stralingswarmte af. U kunt deze manier van verwarmen vergelijken met die van de zon. Als u bovendien te ver weg bent van de verwarming, krijgt u het koud.

Als u van het gas af wilt, is een infrarood paneel voordelig. Bovendien stoot u minder CO2 uit dan met gas en bent u met een infraroodpaneel ook goedkoper uit.


3. Ga van het gas af met een volledig elektrische warmtepomp

Verwarmen zonder gas, dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Net als een CV ketel zorgt een warmtepomp voor warm tapwater én verwarming, maar hij werkt veel duurzamer. Door te kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, gaat uw CO2 uitstoot met 30 tot 45 % naar beneden én maakt u uw huis all electric.

Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een warmtepomp. Zo moet u weten dat een warmtepomp ongeveer even groot is als een koelkast. Dat komt omdat de warmtepomp een voorraadvat heeft voor warm water.

Ook is het belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is. Waar CV ketels werken met een watertemperatuur van 60 tot 80 graden, levert een warmtepomp slechts 45 tot 55 graden. Als het huis slecht geïsoleerd is, wordt het huis met deze lagere watertemperatuur niet warm genoeg.

Als warmtebron bij een warmtepomp kunt u kiezen tussen lucht of water. Hoewel een warmtepomp met lucht als warmtebron goedkoper en minder ingrijpend is om aan te leggen, kent ook een warmtepomp met bodembron voordelen.

Zo verbruikt deze minder energie. Dat komt omdat de temperatuur bijna gelijk blijft, ook als het erg koud is buiten. Bovendien is een bodembron nagenoeg stil én kunt u op een duurzame manier de woning koel houden in de zomer. Omdat de temperatuur diep in de bodem zo laag is, koelt het water dat wordt rondgepompt af en gaat de temperatuur in huis omlaag.

Koopt u een warmtepomp, dan heeft u dus verwarming en verkoeling in een. Win-win situatie!

Een elektrische warmtepomp combineert u het beste met vloerverwarming of radiatoren. Dat komt omdat de verwarming groot genoeg is om het huis warm te krijgen, ondanks dat u werkt met lagere temperatuur verwarming. Vloerverwarming en radiatoren geven nog steeds voldoende warmte af en zijn daarom uitermate geschikt.

Zorg er wel voor dat u op de vloerverwarming en iedere paneelradiator, elektrische radiator of handdoekradiator een thermostaatkraan monteert. U moet namelijk in iedere ruimte van het huis apart de temperatuur kunnen regelen.

Naast elektrische warmtepompen bestaan er ook hybride warmtepompen en ventilatie warmtepompen.


Meer weten?

Wilt u graag meer informatie over de producten om uw huis duurzaam te verwarmen en koelen? Neem dan contact op met onze klantendient.

Badkamerwinkel.be heeft ook verschillende winkels door heel Nederland. U kunt ook een bezoek brengen aan een van die winkels. Een van onze adviseurs helpt u graag bij het maken van de juiste keuze zodat u kunt gaan voor duurzaam.