De badkamer schoonmaken: tips voor het beste resultaat

Het is misschien niet het favoriete klusje, maar het moet wel gebeuren: de badkamer schoonmaken. Dit is immers de ruimte waar je 's ochtends opstart en 's avonds de dag afsluit. Je poetst er je tanden, doet je make-up, gaat in bad of onder de douche en naar het toilet. Dat doe je natuurlijk allemaal het liefst in een badkamer die goed schoon is. Maar hoe houd je je badkamer schoon? We geven je graag de beste tips en tricks zodat jouw badkamer weer stralend en fris is.


Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken?

Het blijft persoonlijke voorkeur, maar de gouden tip voor het schoonmaken van de badkamer is toch wel één keer in de week. Natuurlijk hoef je echt niet elke week de voegen grondig schoon te schrobben of de gaatjes van de douchekop schoon te maken.

We hebben het hier over een doekje door het bad, de douche, de wastafel en andere oppervlakken in de badkamer halen. De badkamer is dan weer echt schoon. Stofzuig en dweil ook de vloer en jouw badkamer is weer als nieuw.

Om het echt goed bij te houden, adviseren we om jezelf aan te wennen dat je een aantal zaken door de week heen bijhoudt. Natuurlijk is het goed om alle rondslingerende rommel bij elkaar rapen en opruimen.

Ook kun je het beste jouw glazen douchewand na iedere douchebeurt met een wisser droogmaken. Als je toch bezig bent met jezelf af te drogen, dan kun je dit net zo goed erna doen. Wil je meer weten over hoe je jouw glazen douchewand schoonmaakt? Je leest het in deze blog.

Net als de douchewand is ook het toilet verstandig om goed bij te houden. Doe het toilet een aantal keer per week af met water en zeep.

Is er na een toiletbezoek iets achtergebleven in de pot? Haal dan de wc borstel erdoorheen. Zo houd je er nog lang plezier van.


Waarmee kun je het beste de badkamer schoonmaken?

Voor de meeste onderdelen van de badkamer zit je met warm water en allesreiniger wel goed. Er zijn ook gedeeltes van de badkamer die wat meer aandacht vergen. We zetten het graag voor je onder elkaar in een handig overzicht.

Het bad en de douche

Je maakt jouw bad of inloopdouche eenvoudig schoon door schoonmaakazijn te mengen met heet water. Dit is een handig middel om kalk te verwijderen en zeepresten op te lossen.

Zoals eerder gezegd vergt een glazen douchewand wat meer aandacht. Dat geldt ook voor de douchekop. Deze kun je het beste eens in de zoveel tijd laten weken in een emmer met water en schoonmaakazijn. Na 24 uur spoel je de douchekop af en maak je deze droog.

De douchekop is nu weer kalkvrij en klaar voor gebruik!


Het toilet

Hoewel je het toilet het beste elke dag even af kunt doen met een doekje, is er wekelijks een grondige reiniging nodig. Je begint met wat bleek onder de randen van de toiletpot te spuiten en uit te borstelen. De bleek mag even intrekken en in de tussentijd kun jij de rest van het toilet af doen.

Je neemt zowel de buitenkant als de binnenkant van het toilet af met een doekje en allesreiniger. Wanneer je hiermee klaar bent, zal de bleek goed ingetrokken zijn en kun je het toilet doorspoelen.


De wastafel

Net als het toilet kun je ook de wastafel het beste elke dag even schoonmaken. Dit doe je in principe met een sopje en een zachte doek.

Je kunt het beste de handleiding van de wastafel raadplegen voor de beste onderhoudstips. Dat komt omdat er tegenwoordig heel veel verschillende materialen zijn en elk materiaal een andere manier van onderhoud nodig heeft. De meest voorkomende nemen we met je door:


Voor keramiek gebruik je water, allesreiniger en een zachte doek. Ideaal om hardnekkige zeepresten en kalkaanslag te verwijderen. Gebruik in elk geval geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsjes. Deze kunnen de wastafel aantasten.

Voor een betonnen wastafel gebruik je een pH-neutraal schoonmaakmiddel zonder al te veel zuren, zoals de good old groene zeep. Ook hier is het beter om zure schoonmaakmiddelen te vermijden.

Dit materiaal is zeer eenvoudig te reinigen en vergt geen speciale aandacht. Dat komt omdat vloeistoffen nauwelijks kunnen doordringen in dit materiaal. Een sanitairreiniger en een zachte doek of spons zijn dus al voldoende voor een schone wastafel.

Net als beton kan ook composiet niet goed tegen zure schoonmaakmiddelen. Ook hier is het raadzaam om een pH-neutraal middel te gebruiken in combinatie met een zachte spons of microvezeldoek.


De badkamertegels en tegelvoegen

Wil je graag jouw tegels schoonmaken maar weet je niet goed hoe? Dit kun je het beste doen met schoonmaakazijn en warm water. Dit middel is ideaal voor de tegels in de badkamer, want ze zullen snel weer gaan glanzen. Breng het aan nadat je de vloer stofvrij hebt gemaakt en doe dit met een dweil, schuurspons of borstel.

Als je aan de slag gaat met een schuursponsje of borstel, moet je wel opletten dat je geen krassen krijgt in de tegels.

Hoewel de voegen in de badkamer ook schoon zullen worden tijdens het schoonmaken van de tegels, vergen deze soms wat meer aandacht. De voegen schoonmaken kan met een speciale voegenreiniger. Je kunt ook bleekmiddel of baking soda gebruiken.

Welk middel je ook gebruikt, je doet het op de voegen en maakt het schoon met een tandenborstel of punt van een doek. Je zult zien dat de voegen snel weer hun originele kleur terug hebben.

We snappen dat dit klinkt als een rotklus, maar gelukkig hoef je dit niet zo vaak te doen. Eén keer per maand of kwartaal is meer dan genoeg.

Meer tips voor het schoonmaken van jouw vloer vind je in deze blog.


Meer informatie

Wil je meer weten over het schoonmaken van de badkamer? Naast de eerdergenoemde blogs hebben we ook over andere delen van de badkamer beschreven hoe je deze het beste schoonmaakt. Een handig overzicht:

Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze klantenservice. Of breng een bezoek aan een van onze winkels waar onze verkoopadviseurs je graag tips geven voor het schoonmaken bij aankoop van nieuwe badkamerproducten.