header

Wanneer u tegels gaat bekijken, komt u allerlei begrippen tegen. Gaat uw hoofd al tollen bij termen als R-waarde, slijtklasse en gekalibreerd? In deze blog leggen we u uit wat deze termen betekenen.


Veilige tegels voor in de badkamer

Antislipwaarde (R-waarde)

In de badkamer kunnen tegels natuurlijk nat worden. Om de veiligheid te waarborgen van natte badkamertegels, is het verstandig om te letten op de antislipwaarde wanneer u tegels uit gaat zoeken. De antislipwaarde wordt ook wel R-waarde genoemd en geeft aan hoe sterk de tegel bestand is tegen uitglijden. De R-waarde loopt van R9 tot R13. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal, hoe minder glad. Voor sanitaire ruimtes wordt een antislipwaarde van minimaal R10 aangeraden. Wanneer het douchegedeelte ook een tegelvloer heeft, wordt daar zelfs minimaal R11 aangeraden.


Duurzame tegels

Slijtklasse

Naast de R-waarde om de mate van antislip aan te geven, is er ook een klasse die aangeeft hoe goed een tegel tegen slijtage (door bijvoorbeeld lopen) bestand is. Deze Europese ISO normering bevat vijf klassen om de slijtage bestendigheid aan te geven. Een tegel van een hogere slijtklasse is natuurlijk ook geschikt voor de ruimtes die omschreven worden bij een lagere slijtklasse.

 

De slijtklassen zijn:

  • Klasse I: het product is geschikt voor ruimtes met lichte belasting en zonder schurende voorwerpen (bijvoorbeeld de badkamer of slaapkamer).
  • Klasse II: het product is geschikt voor ruimtes met een gemiddelde belasting en een gemiddelde/lichte werking (bijvoorbeeld de studeerkamer en woonkamer).
  • Klasse III: het product is geschikt voor ruimtes met een gemiddelde/zware belasting met een gemiddelde schurende werking (bijvoorbeeld een hal en de keuken van een woning).
  • Klasse IV: het product is geschikt voor ruimtes met een zware belasting (bijvoorbeeld in een restaurant of kantoor).
  • Klasse V: het product is geschikt voor ruimtes met een zeer zware belasting (bijvoorbeeld de plaats rondom de toonbank in een winkel).

Vorstbestendig

Sommige tegels zijn vorstbestendig. Dit houdt in dat ze een geringe wateropname hebben. Wanneer deze tegels op de juiste manier worden geplaatst, zijn ze bestand tegen vorst en dus geschikt om ook buitenshuis te gebruiken.


Afwerking tegels

 

Gekalibreerd

Een gekalibreerde tegel is een tegel die op een bepaalde dikte is gezaagd, zodat alle tegels van een gelijke dikte zijn. Dit is een methode die vaak gebruikt wordt bij natuursteen tegels. Door tegels te kalibreren, kunnen ze, afhankelijk van het type natuursteen, gelijmd worden in plaats van dat ze in specie gelegd worden.

Gerectificeerd

Een gerectificeerde tegel is een tegel waarvan de randen met een diamantschijf vlak zijn geslepen. Door deze verwerkingsmethode zijn de tegels exact op maat en zijn de zijkanten van de tegel perfect haaks. Doordat de gezaagde tegels nu helemaal recht lopen wordt het mogelijk om met een minimale voeg te werken, van zo’n 1,5 à 2 mm. Bij een niet-gerectificeerde tegel zijn de zijkanten niet helemaal recht en is er een bredere voeg nodig van zo’n 3 à 5 mm.

Let op: met gerectificeerde tegels moet er secuur gewerkt worden. Zo is het van belang dat de ondergrond zeer vlak is. Is dit niet helemaal het geval, dan ziet u deze oneffenheid terug in uw net betegelde wanden of vloeren. Om deze reden vergt het leggen van gerectificeerde tegels meer vakmanschap. Ten opzichte van niet-gerectificeerde tegels, kunnen de arbeidskosten voor het leggen van de tegels dus hoger uitvallen.

Tip: niet-gerectificeerde tegels kunnen handig zijn wanneer een wand niet helemaal recht loopt. Doordat de tegels niet perfect recht zijn en de voeg meestal groter is, valt dit dan minder op.

 

 

 

Geglazuurd

Een tegel die geglazuurd is bestaat uit twee lagen: de basislaag van de tegel en een toplaag van glazuur. Als u vanaf de zijkant naar zo’n tegel kijkt, ziet u de twee lagen het beste. Het aanbrengen van de glazuurlaag en het daarna nogmaals bakken zorgt ervoor dat de tegel zijn stevigheid krijgt en waterbestendig wordt. Daarbij geeft het de tegel ook zijn bekende uitstraling. Bij ongeglazuurde tegels komt de natuurlijke kleur van de tegel meer naar voren.


Vloertegels en wandtegels

Elke tegel is een vloertegel of een wandtegel. Een vloertegel moet meestal aan meer eisen voldoen, omdat een vloertegel nou eenmaal meer te verduren heeft. Om die reden kunnen vloertegels vaak wel op de wand gebruikt worden, maar kan een wandtegel vaak niet als vloertegel gebruikt worden. Heeft u een mooie vloertegel gezien die u op de wand wilt hebben? Zorg er dan voor dat u een juiste en sterke tegellijm of -pasta gebruikt, zodat de meestal zwaardere vloertegel goed op zijn plek blijft hangen.
Bekijk alle wandtegels >
Bekijk alle vloertegels >