Natuursteen tegels geven een warme, natuurlijke en exclusieve uitstraling. Ze passen in elke ruimte en bij elk interieur. Het natuurlijke materiaal heeft echter wel onderhoud nodig. Hoe je dat doet, kun je lezen in deze blog.


Onderhoud natuursteen

Om de natuursteen tegels zo mooi te houden als toen je ze net gekocht had, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Dit houdt in dat je ze regelmatig schoonmaakt en af en toe wat extra liefde geeft door ze te behandelen met een impregneermiddel of was.


Na plaatsing

Wanneer je natuursteen tegels net zijn geplaatst, zit er vaak nog een laagje cementsluier op de vloer. Het is belangrijk om dit gelijk te verwijderen met een zuurvrije cementsluier verwijderaar.

Daarna is het van belang dat het water dat in de tegels is getrokken tijdens het proces, er weer uit kan trekken. Dit kan tot enkele maanden duren. Wanneer er na het leggen van de vloer nog geklust gaat worden, dien je hier rekening mee te houden door de vloer af te dekken met ademend materiaal. Zo kan het vocht verdampen, terwijl er van bovenaf niets in de tegels binnen kan dringen.

 


Natuursteen schoonmaken

Net als andere tegels, moeten ook natuursteen tegels regelmatig schoongemaakt worden. Dit doe je door ze wekelijks te stofzuigen en te dweilen. Hierbij is het van belang dat je niet teveel water gebruikt. Water kan de vloer namelijk beschadigen wanneer het de steen binnendringt, bijvoorbeeld via voegen. Een licht vochtige dweil is voldoende.

 

Ook moet je letten op het schoonmaakmiddel dat je hierbij gebruikt. Sommige schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet geschikt voor natuursteen. Zo kun je bijtende middelen als chloor en antikalk producten beter vermijden, omdat deze de kalk aantasten waar bepaalde soorten natuursteen (gedeeltelijk) uit bestaan. Daarnaast kan het lichtere of wit uitgeslagen doffe plekken op de steen achterlaten. Gelukkig bestaan er schoonmaakmiddelen speciaal voor natuursteen, waarmee je met een gerust hart je vloer wekelijks kunt dweilen.

We raden het ook af om natuursteen schoon te maken met groene zeep. Dit laat namelijk een vettig laagje achter op je vloer, wat uiteindelijk een streperig en vlekkerig effect geeft. Als jouw vloer mat is en je deze zo wilt houden, kun je beter niet kiezen voor een product op basis van zeep of was. Deze laten namelijk een glans achter.


Natuursteen impregneren

Door tegels te impregneren, maak je ze waterdicht, onbrandbaar en bescherm je ze tegen krassen. Hierdoor blijven je tegels ook langer mooi, kan er geen vochtophoping plaatsvinden en kun je vuil makkelijker verwijderen. Je gebruikt hiervoor een impregneermiddel, in dit geval eentje speciaal voor natuursteen tegels.

Impregneermiddel dringt door tot in de toplaag van de tegel en hecht zich aan de binnenzijde van de poriën. Hierdoor heeft impregneermiddel geen of nauwelijks invloed op het uiterlijk van de steen. Bij impregneren moet je rekening houden met de poreusheid van het te behandelen product. In principe breng je impregneermiddel eenmalig aan, maar bij een poreus oppervlak kan het nodig zijn om de steen nogmaals te impregneren. In dat geval doe je dit gelijk over de eerste laag heen, als die nog nat is.


Extra bescherming

Voor sommige tegels kan het handig zijn om ze extra bescherming te geven. Zo ga je bijvoorbeeld verkleuring tegen en bescherm je de tegel tegen vuil en vlekken. Er wordt aangeraden om licht gekleurde, doffe of ruw afgewerkte natuurstenen extra bescherming te geven.

Beschermingsproducten vormen een laagje op de steen en dringen er gedeeltelijk in door. Hierdoor kunnen deze middelen een effect hebben op het uiterlijk van de natuursteen. Sommige zijn kleurverdiepend, andere juist kleurloos, ze geven extra glans of juist een mat effect. Let dus goed op wat er op de fles staat en kies de variant die jouw voorkeur heeft en die bij het soort natuursteen past. Test het resultaat op een onopvallende plaats om zeker te weten dat je blij bent met het effect.

 

 

Er zijn verschillende soorten beschermingsmiddelen. Zo kun je kiezen voor een coating, was of zeep om je vloer van extra bescherming te voorzien. Er zijn ook middelen die de reiniging en bescherming combineren. Kies je voor was, ga dan voor een synthetische variant en niet voor bijenwas. Bij de laatste kan het namelijk gevaarlijk glad worden en zie je bovendien waar iemand gelopen heeft.

Door dagelijks gebruik van de vloer kan het zijn dat de beschermingslaag er langzaam afslijt of er dof uit gaat zien. Als dat het geval is, kun je de was opwrijven of opnieuw een laag van het gebruikte middel aanbrengen. Soms is het wel nodig om dan eerst de oude laag te verwijderen. Hier zijn speciale producten voor op de markt, afhankelijk van welk soort beschermingsmiddel je hebt gebruikt.

Let op: voor het impregneren of aanbrengen van een beschermlaag dient de vloer eerst helemaal droog te zijn. Het droogproces van een pas gelegde vloer kan tot enkele maanden duren. Ga je te werk als de vloer nog niet helemaal goed droog is? Dan kunnen er lelijke vlekken ontstaan in het natuursteen. En dat is natuurlijk zonde!


 

Natuurlijke slijtage en verzorging

Tot slot is het goed om te weten dat natuursteen tegels een natuurlijke vorm van slijtage kennen, omdat het een natuurlijk product is. Dit kan kleurveranderingen met zich meebrengen. Vaak draagt deze slijtage juist bij aan de uitstraling van de tegels, gezien de populariteit van de 'versleten' look. Houd je daar niet zo van? Dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van een kleurverdiepend middel om dit effect tegen te gaan of een product gebruiken om de glans van de natuurstenen vloer te behouden.


Alle producten op een rij

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Wij hebben alle onderhoudsproducten voor tegels bij elkaar verzameld. Zo kun je ze makkelijk terugvinden. Je vindt hier ook alle producten om jouw natuurstenen vloer mee te onderhouden.