Hoe kun je zelf een hangend toilet plaatsen?

Stel je hebt een prachtig nieuw toilet gekocht en deze is net bij je thuis afgeleverd. Nu moet je dat hangend toilet nog monteren. Natuurlijk kun je een loodgieter bellen. Of je vraagt die ene handige kennis. Maar wist je dat je ook zelf aan de slag kunt? Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk als je zou denken, zéker niet met ons handige stappenplan.


Wat heb je in elk geval nodig?


Het stappenplan

Stap 1 – Bepaal waar het toilet moet gaan hangen

Als je nog een oud hangend of staand toilet hebt, moet je dit oude toilet natuurlijk eerst slopen. Sluit voordat je dit gaat doen wel eerst de waterleiding af en trek het toilet door. Heb je dit gedaan? Dan kun je de plek van het nieuwe toilet bepalen. Houd hierbij in elk geval rekening met de afstand tussen de afvoer en de achterwand.

Het is belangrijk dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt. Bovendien moet er een waterleiding tot het reservoir lopen van minimaal 12 mm.

Hoe groot of klein je toiletruimte ook is, het is wel prettig om genoeg ruimte over te houden. Laat in elk geval 50 à 60 cm beenruimte over en aan weerszijde van het toilet ongeveer 20 cm. Zo heb je ook genoeg ruimte voor bijvoorbeeld de toiletborstelhouder en reserverolhouder.

Stap 2 – Plaats het inbouwreservoir

Voordat je het frame daadwerkelijk gaat plaatsen, bepaal je de gewenste hoogte en de inbouwdiepte van het hangtoilet. Een handige tip is om de één-metermarkering op het frame te gebruiken. Op die manier komt de bovenkant van het wandcloset na de montage op de juiste hoogte van 40 cm van de vloer te hangen.

Let er wel op dat je dit opmeet vanaf de afgewerkte vloer. Doe je dit niet dan kan de dikte van de tegels ervoor zorgen dat het toilet wellicht te laag komt te hangen.

Als je het inbouwframe met de stelpootjes op de gewenste hoogte hebt ingesteld, zet je het frame rechtop en kun je het eventueel bijstellen. Controleer dit altijd zodat je zeker weet dat de bovenkant waterpas staat.

Staat het frame op de juiste plek? Dan teken je de boorgaten op de muur en vloer, boor je gaten in de muur en vloer van 10 mm en plaats je de pluggen in de geboorde gaten.

Vervolgens kun je, als het frame goed vastzit, deze aansluiten op het riool. Dit doe je met behulp van de meegeleverde afvoerbocht. Gebruik hiervoor een potmanchet, schuifmof of een sprongbocht en versoepel het proces met afwasmiddel of vaseline.


Stap 3 – Sluit de hoekstopkraan aan

Het inbouwreservoir heeft een wand. Daar kun je de hoekstopkraan in plaatsen. Deze wordt vaak meegeleverd. Het is belangrijk dat de kraan bereikbaar is vanuit het reservoir, omdat je er anders na het tegelen niet meer bij kunt.

Met behulp van een koperen 12 mm buis of flexibele aansluitslang kun je de hoekstopkraan vervolgens aansluiten op de waterleiding.

Stap 4 – Plaats de draadeinden

De draadeinden zijn bedoeld om de pot op het frame te houden. Je plaatst de draadeinden op de binnenste gaten en zorgt dat de draadeinden met de meegeleverde moeren geborgd zijn.

Tip: de gewenste lengte van de draadeind krijg je als volgt: 1,5 cm + de dikte van de tegels + doorvoerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel.


Stap 5 – Maak en bevestig de frontplaat

Voordat je aan de slag gaat met de frontplaat, dek je het inbouwreservoir, de gaten van de afvoer en de valpijp af. Dit doe je met de doppen en het tegelsjabloon die zijn meegeleverd. De twee draadeinden kun je beschermen met stukjes mantelbuis. Dit doe je zodat er geen vuil of stof bij deze onderdelen kan komen.

Vervolgens ga je aan de slag met de frontplaat. Je kan hiervoor twee lagen watervaste gipsplaat, een Fermacell plaat van 18 mm of watervast multiplex gebruiken. De frontplaat en de deksel zaag je op maat.

Bovendien teken je de plaatsen van de afvoer, valpijp, de draadeinden en het bedieningspaneel af. Bij sommige hangende toiletten heb je het geluk dat de tekenmal al in de verpakking zit. De openingen zaag je vervolgens uit met een decoupeerzaag.

Je kunt nu het inbouwreservoir weg gaan werken. Let wel op dat er een verschil zit tussen een vrijstaande ombouw of een ombouw die van muur tot muur loopt. Bij een vrijstaande ombouw maak je zijwanden van gasbetonblokken en kun je daaraan de balkjes monteren. Waarom betonblokken? Deze zijn duurzaam en isoleren geluid.

Als de ombouw van muur tot muur loopt, monteer je de balkjes met spijkerpluggen aan de muur.

Nu je de frontplaat gemaakt hebt, bevestig je met een metaalboor de frontplaat aan het frame. Hierna kun je de wand betegelen en voegen.

Stap 6 – Plaats de valpijp en afvoerbocht en bevestig de aansluitstukken

Verwijder nu de doppen van de afvoer en de valpijp. De achterkant van de bijgeleverde aansluitstukken duw je zo ver als mogelijk in de valpijp en in de afvoerbocht. Ook om dit proces te versnellen kun je zeep of vaseline gebruiken. Zitten de aansluitstukken goed over de afvoerbocht en valpijp? Teken dan de buizen af langs de tegels.

Duw nu de voorzijde van de aansluitstukken zover mogelijk op het hangende toilet. Gebruik bij de smalle buis de meegeleverde rubberen ring. Ook deze buizen teken je af langs de achterkant van de toiletpot.

Als je dit hebt gedaan, meet je de afstand tussen de lijnen die je getekend hebt en tel je hier 3 mm bij op. Het afgetekende gedeelte van de twee buizen zaag je aan de achterkant af. Omdat een ronde buis afzagen soms lastig is, plak je een stukje schilderstape recht rondom de buis. Dit maakt het zagen wat makkelijker. Tot slot is het belangrijk om de achterzijde schuin te maken met een vijl.


Stap 7 – Wandcloset plaatsen, vastzetten en kitten

Bij deze stap plaats je de valpijp en de afvoerbocht definitief in het frame. Je plaatst bovendien de isolatiemat tussen het toilet en de tegels. Voordat je dit doet moet je de juiste vorm van het hangtoilet op de isolatiemat tekenen. Dit doe je door het toilet op de grond op de mat te zetten en deze in de juiste vorm te knippen.

Je kunt nu de pot over de draadeinden schuiven. Ook bij de montage van de toiletpot op de aan- en afvoerbuis kan zeep of vaseline gebruikt worden om het proces te versoepelen. We raden aan dat je het toilet doorspoelt om zeker te weten dat er geen lekkage is.

Als dit niet het geval is, zorg je ervoor dat het hangtoilet goed vastzit met de bijgeleverde moeren. Draai de moeren niet te strak door; vast is vast. Check nog wel even of het toilet recht hangt met een waterpas.

Tot slot spuit je een kitlijn tussen het toilet en de tegels. Om te voorkomen er te veel kit uit komt, gebruik je een spuitmond die dezelfde breedte heeft als de naad.

Stap 8 – Monteer het bedieningspaneel

Voordat je aan de slag kunt met het bedieningspaneel, verwijder je het tegelsjabloon. Het kan ook zo zijn dat je het sjabloon op maat moet snijden, maar dat is afhankelijk van het inbouwreservoir. Check hiervoor altijd de handleiding.

Hierna plaats je de onderplaat voor het bedieningspaneel. Ook hierbij adviseren we om de handleiding te volgen, omdat ook deze montagewijze afwijkt per reservoir.

De bedieningsplaat monteer je vervolgens op de onderplaat. Op basis van de dikte van de voorwand stel je de bedieningsstiften van het paneel af.


Stap 9 – Plaats de toiletzitting op de toiletpot

Als laatste monteer je de toiletzitting op de toiletpot. Dit doe je uiteraard met behulp van de handleiding.

Ben je nog op zoek naar de juiste toiletzitting? In deze blog lees je alles over welke toiletbril op jouw toilet past.

Stap 10 – Maak het geheel af met leuke toiletaccessoires

Nu je klaar bent met het zware werk kun je jouw toilet afmaken met de leukste toiletaccessoires. Bijvoorbeeld met een toiletrolhouder, toiletborstelhouder of een mooi fonteintje. Hoe je dit doet? Je leest er het een en ander over in deze blog.

Bovendien kun je inspiratie opdoen bij mensen die je voor gingen én je kunt alle stappen nog eens rustig bekijken in de video hiernaast!


Meer informatie

Wil je meer weten over het monteren van een hangend toilet? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze adviseurs helpen je graag!

Neem contact op