Ga naar hoofdinhoud
0

Kies de juiste kraan voor uw wastafel.

Of u de hele badkamer gaat verbouwen of alleen een kleine renovatie uitvoert voor een nieuwe wastafel. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het uitzoeken van een wastafelkraan.

Waarschijnlijk draait u de kraan dagelijks automatisch open en dicht, zonder daarover na te denken. Zodra u echter een nieuwe nodig heeft, raakt u al snel de weg kwijt in de keuze uit alle verschillende wastafelkranen. Met de volgende tips maken we de keuze voor de juiste wastafelkraan een stuk makkelijker!
De belangrijkste keuze: een inbouwkraan of een opbouwkraan.

De belangrijkste keuze: een inbouwkraan of een opbouwkraan.

Wasbakken zijn met en zonder kraangat verkrijgbaar. U heeft daarin dus alle vrijheid om te kiezen voor een gewone opbouwkraan of juist een strakke uitvoering die ingebouwd wordt in de wand. Soms zijn de mogelijkheden tot inbouw er niet en is de keuze duidelijk.
De voordelen van een opbouwkraan.

De voordelen van een opbouwkraan.

Een opbouwkraan komt vaak voor bij een wastafel of -meubel. Dit komt omdat het installatiegemak vele malen hoger ligt dan bij een inbouwkraan. U hoeft namelijk niet in de muur te hakken en breken om de kraan aan te sluiten. Als u uw huidige kapotte kraan snel wilt vervangen is opbouw vrijwel altijd zelfs de enige keuze. U kunt de nieuwe kraan dan handig aansluiten op de huidige waterleiding. Het assortiment opbouwkranen is dan ook heel erg groot zodat er altijd een past in de stijl van uw badkamer.
Een kraan in verschillende hoogtes.

Een opbouwkraan wordt in het kraangat van de wastafel geplaatst. Als u voor een waskom kiest, wordt de opbouwkraan op het blad gemonteerd. Opbouwkranen zijn in verschillende hoogtes leverbaar. Men spreekt dan van een hoge of een lage uitloop. Die keuze maakt u meestal functioneel: wast u alleen uw handen onder de kraan of ook de haren? Wilt u er een flesje water onder kunnen vullen? Bij een waskom met een staande kraan komt u automatisch uit op een kraan met een hoge uitloop, zodat u voldoende ruimte heeft om de handen te wassen. Daarnaast hebben mensen soms puur voor het oog voorkeur voor een hoge of een lage wastafelkraan.
De voordelen van een inbouwkraan.

De voordelen van een inbouwkraan.

De laatste jaren zien we steeds vaker een inbouwkraan bij de wastafel, ondanks dat een inbouwkraan vaak iets duurder is. Inbouwkranen zijn geliefd vanwege de strakke uitstraling en het schoonmaakgemak. U heeft namelijk niet meer de storende vieze rand rond de kraan omdat de wand niet nat wordt. Dit scheelt met schoonmaken. Niet alle wanden zijn geschikt voor een inbouwkraan. Daarnaast geeft het infrezen van de leidingen in de wand veel stof en overlast. Een ander aandachtspunt is de hoogte van de inbouwkraan. Deze moet al in de ruwbouwfase van de nieuwe badkamer worden bepaald. De hoogte van de tegelvloer is dan vaak nog niet precies duidelijk en daarmee is het lastig voor te stellen hoe hoog u de kraan wilt in het eindresultaat. Eenmaal ingebouwd is dit niet meer aan te passen. Echter, een goede voorbereiding is het halve werk en het eindresultaat van een inbouwkraan is prachtig.
Wastafelkraan met of zonder waste.

Wastafelkraan met of zonder waste.

Wastafelkranen zijn met of zonder waste verkrijgbaar. Een waste is handig als u water in de wasbak wilt laten staan en naderhand, zonder natte handen te krijgen, de afvoer wilt openen. Een waste wil zeggen dat de afvoerplug van uw wastafel met een speciale bediening kan worden afgesloten. Die bediening is dan op de achterzijde van de kraan aangebracht. Er bevindt zich een trekknop, waarmee u de afvoerplug onderin de wastafel kunt openen of sluiten. Dit is de zogenaamde trekwaste.

Toch kunt u ook kiezen voor een wastafelkraan zonder waste. U kiest dan bij uw wastafel of -meubel voor een afvoerplug met kliksluiting. Daarmee kunt u met één druk op de afvoerplug het water weg laten lopen of de stop juist sluiten, om zo de wasbak met water te kunnen vullen. Dit past u ook toe bij een inbouwkraan.
Gekleurde kranen.

Het grootste deel van de kranen is in chroom uitgevoerd of in geborsteld rvs voor een matte uitstraling. U kunt er ook voor kiezen om van uw wastafelkraan een echte blikvanger te maken door te kiezen voor een gekleurde kraan. Een zwarte wastafelkraan komt vaak voor in een moderne badkamer. Maar ook een witte wastafelkraan is tegenwoordig mogelijk en zelfs kleuren als koper en goud komen voor. De mogelijkheid voor wastafelkranen in kleur zijn tegenwoordig eindeloos!
Keuze uit een eengreeps- of een tweegreepskraan.

Keuze uit een eengreeps- of een tweegreepskraan.

Met een eengreepskraan kunt u traploos water tappen, van koud tot warm en alles daartussen in. De kraan heeft maar één greep en is zelfs met een vinger of elleboog te bedienen. Voordeel is dat u makkelijker warm of lauw water kan vragen en dit snel kan bijsturen. Nadeel is dat u vaak in de middenstand lauw water vraagt waardoor de ketel onnodig aanspringt. Dit kost onnodig energie. Er zijn kranen die in de middenstand koud water geven zodat dit minder vaak voor komt. Dit noemt men een coolstart kraan.

Een tweegreepskraan heeft twee grepen, links en rechts van de uitloop. Links voor warm water, rechts voor koud water. Om de door u gewenste warmwatertemperatuur te krijgen, moet u dus twee grepen bedienen. Voordeel van dit type kraan is dat koud water ook echt koud is, waarbij de ketel niet aanspringt. Een energiezuinige keuze dus. Dit type kraan past qua uitstraling vaak goed in een landelijk interieur.
Automatische kraan.

Op plekken waar hygiëne belangrijk is, kiest men ook wel voor een automatische kraan. Dit noemt men een sensorkraan. Deze kraan gaat automatisch aan en uit wanneer u uw handen eronder houdt. Het wordt ook toegepast op openbare plekken waar men bang is dat kranen onnodig worden opengezet. Met een sensorkraan bespaart u daardoor veel water. U kunt in zo’n geval ook kiezen voor een zelfsluitende kraan. Die zet u zelf aan en gaat vanzelf weer uit.
Energie besparen met uw kraan.

Energie besparen met uw kraan.

Met bovengenoemde coolstart kranen vraagt u alleen warm water als u dit echt nodig heeft. Wilt u nog zuiniger omgaan met energie? Kijk dan naar een waterbesparende wastafelkraan. Die laat minder water door en heeft dankzij speciale technieken toch een volle straal. Dit kan vele liters water per minuut schelen!