De doucheruimte, het bad en de wastafel: ze zijn niet compleet zonder kraan. Voor advies over douchekranen en badkranen kunt u hier terecht we helpen u graag te kiezen voor de juiste wastafelkraan en fonteinkraan.

Wat is het verschil tussen inbouw- en opbouwkranen?

Een inbouwkraan wordt ingebouwd in de muur. Alle leidingen zijn weggewerkt en het enige dat in beeld is zijn de grepen van de kraan en de uitloop. Het schoonmaakgemak is overigens hoog: er is minder schoon te maken. Dit type kraan vergt wel weer meer qua installatie. Ook is niet elke muur geschikt voor een inbouwkraan. Opbouwkranen daarentegen zijn mogelijk in elke badkamer. Een opbouwkraan wordt gemonteerd op een wastafel. Kiest u voor een waskom dan wordt de kraan op het blad gemonteerd.

Wanneer kiest u voor een lage of een hoge kraan?

Deze keuze moet u maken bij een opbouwkraan. Deze kranen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De keuze voor een lage of hoge kraan hangt af van welke gebruikerstype u bent. Wast u bijvoorbeeld uw haren onder de kraan? Dan is de hoge variant de beste optie.
Een term die ook wel wordt gebruikt om de hoogte van de kraan aan te geven is uitloop.

Met waste of zonder waste?

Met waste of zonder waste?

Met de waste wordt de bediening bedoeld van de afvoerplug om de wastafel af te sluiten zodat het water in de wastafel blijft. Deze bediening is meestal achter de kraan aangebracht: dat is de kraan met waste. Ook wel trekwaste genoemd.
U kunt ook kiezen voor een kraan zonder waste. Wilt u dan toch de wastafel kunnen afsluiten? Kies dan voor de klikwaste. Door te drukken op de afvloerplug sluit u het water af of opent u de afvoerplug weer zodat het water weer doorstroomt.

Wat is het verschil tussen eengreeps of tweegreeps?

Een eengreepskraan is voorzien van één bedieningsgreep. Een tweegreepskraan heeft er twee. Vaak wordt gedacht dat alleen een tweegreepskraan een mengkraan is. Maar ook een eengreepskraan levert zowel koud als warm water. Deze bedient u dan alleen met één greep. In de toiletruimte wordt vaak gekozen voor een fonteinkraan met lage uitloop. Een mengkraan is vaak niet nodig in een toiletruimte omdat alleen koud water nodig is.

Zijn er ook waterbesparende kranen?

Steeds meer merken brengen kranen op de markt die water en/of energie besparen. Dankzij nieuwe technologieën bespaart u water, maar heb je toch een volle waterstraal uit de kraan. Een aantal bespaar tips:

  • Gebruik tijdens het tandenpoetsen een beker of doe de kraan uit.
  • Tijdens het scheren hoeft het water niet door te lopen. Een klein laagje water in de wastafel kan net zo goed. En is dus waterbesparend!
  • Een infraroodkraan is een ultiem voorbeeld van energie en water besparen. Het water stroomt alleen als de handen voor de kraan zijn. 
  • Let goed op dat de kraan niet nadruppelt. Zonde van het water!  

Kokendwaterkranen

Naast de doucheruimte, het bad en de wastafel kan in een keuken natuurlijk de kraan ook niet ontbreken. Ook hier zijn vele keuzes beschikbaar, zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de kokendwaterkraan: met deze kraan kiest u voor gemak en snelheid, niet langer wachten, maar direct en veilig kokend heet water direct uit de kraan. Nog niet praktisch genoeg? Er zijn tegenwoordig zelfs kranen te koop die naast koud, warm en kokend water ook bruisend water geven. Het enige wat u nog dient te doen is een keuze maken!