Hoewel douchen misschien wel het meest rustgevende moment van de dag is, verbruikt u hiermee helaas wel het meeste water. Misschien bent u hier zelf al veel mee bezig of juist nog helemaal niet. Hoe dan ook, een paar extra tips om water te besparen kunnen natuurlijk nooit kwaad. Naast dat dit goed is voor het milieu, bespaart u namelijk ook nog eens geld.

Om te beginnen kunt u al makkelijk besparen door met uzelf, of eventueel de rest van het gezin, af te spreken om bijvoorbeeld maar 5 minuten te douchen. Op deze manier houdt u het waterverbruik beperkt. Wilt u nog meer doen, of wilt u toch liever iets langer van de douchebeurt genieten? Dan kunt u denken aan een douche met waterbesparende functie. Veel van onze douches bevatten een waterbesparingssysteem, dit maakt waterbesparend douchen een stuk makkelijker!


Waar moet u op letten?

Als u op zoek gaat naar een douche met waterbesparende functie, is het natuurlijk wel handig om te weten waar u op moet letten. Bij al onze douches wordt aangegeven of het om een waterbesparend of milieuvriendelijk product gaat. Bij sommige producten staat dit niet in de titel van het product, in dit geval kunt u het beste letten op de volumestroomklasse in de specificaties. Aan de linkerkant kunt u ook filteren op volumestroomklasse, zo vindt u de douchekoppen die het meest zuinig zijn.

De volumestroomklasse geeft aan hoe zuinig de douche is met warm water. In de tabel kunt u zien welke volumestroomklassen er zijn en hoeveel liter deze per minuut doorlaten. Klasse Z is hierbij het zuinigst en klasse D het minst zuinig.


Waterbesparende hoofddouches

Met een waterbesparende hoofddouche, ook wel waterbesparende douchekop of spaardouche genoemd, kunt u wel 20 procent besparen op water én energiegebruik zonder op comfort te hoeven inleveren. Bij het aanschaffen van een nieuwe waterbesparende douchekop, kunt u letten op de eerder genoemde volumestroomklasse.

Bij sommige hoofddouches wordt in de naam al aangegeven of deze waterbesparend zijn. Zo heeft Grohe douches die de EcoJoy functie bevatten, om water te besparen. Hotbath heeft verschillende producten voorzien van het Hotbath Ecoair systeem en Hansgrohe heeft de AirPower functie uitgevonden. Zo kunt u zelf bepalen welke douche én merk het beste bij u past en per product bekijken of deze een waterbesparingssysteem bevat.


Waterbesparende handdouches

Naast waterbesparende hoofddouches, bestaan er natuurlijk ook waterbesparende handdouche. Misschien gebruikt u alleen een handdouche als hoofddouche, of misschien wilt u een losse handdouche bij de douchekop. Ook hierbij is het belangrijk om op de volumestroomklasse te letten.

Als de doucheslang wat ouder is, kunt u deze het beste ook vervangen. Met een waterbesparende handdouche kan de druk wat hoger zijn en een oude doucheslang kan hier minder goed tegen. Bij sommige handdouches is gelukkig al een nieuwe doucheslang inbegrepen, dus let hier goed op als u een nieuwe handdouche aan wilt schaffen.


Waterbesparende regendouches

Een regendouche verbruikt nog meer water en energie in vergelijking met een normale douchekop of handdouche. Sommige regendouches laten wel meer dan 20 liter water per minuut door. Dit is natuurlijk erg zonde en slecht nieuws voor de regendouche liefhebber. De regendouche wordt over het algemeen als luxer ervaren dan een ‘normale douche’. Gelukkig bestaan er ook waterbesparende regendouches.

Als u een waterbesparende regendouche of regendoucheset aanschaft kunt u het beste kiezen voor volumestroomklasse S, deze verbruikt namelijk evenveel water als een standaard hoofddouche. Ook kunt u eventuele extra douchekoppen of douchestralen het beste beperkt gebruiken. Dit omdat deze extra functies vaak samengaan met de normale straal vanuit de hoofddouche. Als u deze functies tegelijk aanzet verbruikt dit dus onnodig extra water.


Budget tip

Welke van bovenstaande (waterbesparende) douches u ook kiest, u doet er altijd goed aan om een douche te kiezen met thermostaatkraan. Met een thermostaatkraan is én blijft het water namelijk een stuk sneller op de gewenste temperatuur. Naast dat het comfortabel is bespaart u ook nog eens water en gas. Mocht een nieuwe douche er qua budget op dit moment niet in zitten, dan kunt u er ook voor kiezen om de huidige douche te behouden en alleen de kraan te vervangen voor een thermostatische douchekraan.