Of je nou een nieuwe badkamer gaat realiseren of je huidige badkamer gezelliger wilt maken: de invloed van accessoires is enorm groot. Durf eens wat kleur toe te voegen aan je badkamer. Zo wordt het meteen gezellig. Wees niet bang om kleuren onderling te combineren, als je slechts één kleur toevoegt wordt het al gauw erg statisch. Je kunt kleur toevoegen aan een witte badkamer maar ook gerust aan een badkamer die al kleur heeft van zichzelf. Hoe? Kijk maar eens mee.


badkamer i011


De valkuil: een keurige serie in één kleur

Je kent vast wel dat interieur met op de bank een paars kussentje, op de salontafel paarse kaarsjes en aan de muur een paars schilderij. Misschien heb jij het wel precies zo thuis. Dat is niet gek hoor, het is een dappere poging om wat kleur toe te voegen. In badkamers gebeurt dit ook heel vaak: men koopt accessoires in één kleur, zodat het niet te bont wordt. Helaas krijg je daarmee vaak het tegenover gestelde effect: de ruimte blijft saai en ongezellig. Maar badkamer accessoires zijn toch vaak ook als serie te koop? Dat klopt, maar met ons advies weet jij straks precies waarom jij het anders gaat doen!

Kleuren combineren: een uitstapje naar de theorie

Sommige mensen hebben van nature veel kleurgevoel. Vind je het spannend om zomaar kleuren te combineren? Dit is helemaal niet nodig. Door middel van de zogenaamde kleurencirkel maak je een weloverwogen logische keuze. Onderstaand plaatje laat goed zien hoe je kleuren kunt combineren:

Je kunt dus kleuren kiezen die passen bij jou en hoe ver jij wil gaan. Verschillende tinten van één kleur, harmonieuze kleuren die goed samen gaan, of gedurfd met contrasterende kleuren. Een mooie theorie, maar hoe werkt dat dan in je badkamer?

Begin bij het begin: welke kleuren vind je mooi?

Voordat je gelijk in een shopping-modus start kun je het beste eerst goed kijken naar wat voor kleuren je eigenlijk mooi vindt. Pak wat oude tijdschriften en scheur plaatjes uit van dingen die je aanspreken. Het hoeven geen badkamerdingen te zijn, alles waar je blij van wordt kun je uitscheuren. Als de stapel knipsels voor je ligt kijk je naar de overeenkomsten. Heb je veel zachte kleuren gekozen, of zie je veel tinten van dezelfde kleur? Leg deze bij elkaar. Neem nu bovenstaande kleurencirkel erbij.

Ton-sur-ton kleurencombinaties

Kies jij duidelijk steeds die ene kleur die je mooi vind? Combineer dan verschillende tinten van deze kleur. Dit is het zogenaamde ‘ton-sur-ton’: een veilige manier om kleur toe te voegen aan je interieur of in dit geval je badkamer. Een bekend voorbeeld hiervan is de botanische trend. Hier worden verschillende tinten groen gecombineerd, precies zoals in de natuur. Je kunt ook verschillende materialen van die groentinten combineren voor een speels effect. Zoals een transparant groen glas voor je tandenborstel met een dichte zeepdispenser van keramiek.


Harmonieuze kleurencombinaties

Merk je dat jij niet kan kiezen tussen meerdere kleuren? Kijk dan aan de hand van bovenstaande kleurencirkel welke kleuren harmonieus samen gaan. Dit zijn bijvoorbeeld 3 kleuren die naast elkaar in de kleurencirkel zitten. Per kleur heb je verschillende lagen. In de buitenste laag combineer je felle tinten in harmonieuze kleuren. Hoe verder je naar binnen gaat in de kleurencirkel hoe zachter de tinten worden. Kleuren die naast elkaar liggen blijven altijd harmonieus. Of je nou gaat voor pastelkleuren, felle tinten of daar tussenin.


Contrasterende kleuren

Hou jij wel van een beetje pit in je badkamer? Kijk dan eens naar contrasterende kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld paars met oranje. Dat wordt snel een felle boel inderdaad, maar dat hóeft niet! Je kunt namelijk ook de pasteltinten met elkaar in contrastkleuren combineren!


Genoeg inspiratie?

Heb je genoeg inspiratie gekregen voor jouw interieur? Voor je badkamer kun je al een groots effect krijgen door deze manier door te voeren in accessoires. Het werkt natuurlijk ook met tegelcombinaties. En wil je gelijk verder met de rest van je interieur? De kleur theorie blijft hetzelfde, waar je het ook toe past. Zelfs in kleding. Vanaf nu kijk jij met andere ogen naar kleurencombinaties!

Wil je graag wat voorbeelden in de praktijk zien? Bezoek dan een van onze winkels. Hier hebben we 15 originele badkamers samengesteld waar je inspiratie op kan doen voor kleur gebruik.