Elke keer dat u in uw badkamer bent, wilt u blij zijn met de ruimte. Maar door het kalk in het water krijg u lelijke kalkvlekken op de muur en kunnen de gaatjes in de douchekop verstopt raken. Om dit soort problemen door kalkafzetting te voorkomen, zal u uw douche regelmatig schoon moeten maken.

U kunt kalk op verschillende manieren verwijderen. Dit kan door middel van een speciaal ontkalkingsmiddel (volg de instructies op de verpakking), maar ook heel goed met een traditioneel natuurproduct als schoonmaakazijn.


Kaart met waterhardheid in Nederland

Hoe maak ik de douchekop schoon?

Wanneer u de douchekop kunt losdraaien, is het schoonmaken eenvoudig. U draait de douchekop los, laat de douchekop een nachtje in schoonmaakazijn (twee delen schoonmaakazijn en een deel warm water) staan, borstel daarna de resten weg, spoel tenslotte de douchekop goed schoon en monteer deze weer.

Bij de moderne douchesystemen met een vaste douchekop is het ontkalken een beetje bewerkelijker. Met het mengsel van aangelengd natuurazijn in een plantenspuit, waarmee u de douchekop regelmatig inspuit, of een plastic zak, die u met een stevig elastiek aan de douchekop bevestigd, krijgt u hetzelfde effect. Ook hier levert geduld en een borstel het beste resultaat.

 

Kan ik kalkaanslag voorkomen?

Kalkaanslag is nooit helemaal te voorkomen. De beste remedie om kalkvlekken te beperken, is alles afdrogen. Voor de douchewand kunt u heel eenvoudig een een douchewisser kopen. Wanneer u daarmee na elke douchebeurt de douchewand droogmaakt, voorkomt u de grootste delen van de kalkafzetting. Hetzelfde geldt voor de douchekop. Door na iedere douchebeurt de douchekop af te drogen met een droge en zachte handdoek. Daarmee laat u de oppervlakten droog achter en krijgt kalkvorming minder kans.


Installeer een waterontharder

Wanneer u in een gebied woont waarbij u leidingwater met een hoge hardheid geleverd krijgt, is het misschien een goed idee om een wateronthardingssysteem te monteren. Dit systeem zorgt ervoor dat het leidingwater dat uw huis binnenkomt, minder schade aan uw (af)wasmachine, cv-ketel en andere watergebruikende machines toe brengt. Bovendien zal ‘zachter water’ het gebruik van shampoo, zeep en wasmiddel verminderen. Als u een waterontharder installeert, heeft u minder last van kalkvorming.

Kaart met waterhardheid in Nederland