Header afbeelding

 

Je bent bezig met nieuwbouw of renovatie van je badkamer of toiletruimte en je vraagt je af hoe hoog je het toilet moet monteren? Dat is een goede vraag! Het bezoek aan het kleinste kamertje moet natuurlijk wel comfortabel zijn.

Een hoogteverschil van één of twee centimeter lijkt niet zo veel, maar kan het verschil zijn tussen een prettig en een vervelend toiletbezoek: het verschil tussen bungelende benen of gehurkt zitten. Je hebt vast zelf wel eens op een toilet gezeten dat voor jouw gevoel hinderlijk hoog of vervelend laag gemonteerd was.


Persoonlijke voorkeur

Een toilet waar je te hoog of te laag op zit is niet prettig. Daarbij vindt de één een wat lager zittend toilet fijn en is de ander juist meer op zijn gemak met een hoger zittend toilet. Een tip is dan ook om te achterhalen wat voor jou persoonlijk fijn voelt.

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met de lengte van de gebruikers. Bij een gezin met veel lange mensen zal een hoger dan gemiddelde pot wat meer comfort bieden en hoef je niet met je knieën bij je oren te komen. Voor mensen met een wat kortere lengte is het juist prettig wanneer zij niet met de voeten bungelen wanneer zij op het toilet zitten. Voor kinderen kan eventueel een extra opstapje worden gebruikt.

Houd tot slot rekening met anderen die veel gebruik zullen gaan maken van het toilet. Probeer een hoogte te vinden waarbij iedereen prettig en comfortabel op het wandtoilet zit.


Standaard hoogte van een toilet

De standaard hoogte van een toiletpot is 40 cm. Dat is gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de wc-pot. Een toiletbril zit hier dus niet bij en zorgt voor zo’n 2 tot 3 cm extra hoogte. Houd er daarnaast rekening mee dat er ook nog wat cm’s bijkomen wanneer er nog geen vloer in jouw toiletruimte is gelegd. De extra cm’s van een toiletbril en tegels kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk toch lager of hoger komt te zitten dan jij fijn vindt.

Omdat mensen steeds langer worden, gaat deze standaard ook omhoog en worden toiletten nu standaard vaak al op 43 cm hoogte gehangen. Voor lange mensen kan een hoogte van 45 cm zelfs prettig zijn. De optimale hoogte van de toiletpot is dus afhankelijk van de lichaamslengte van de gebruiker. Er is dus één probleem bij het bepalen van de ideale hoogte van een toiletpot: mensen zijn niet allemaal even lang. In een gezin van twee ouders en twee kinderen zijn er waarschijnlijk al vier personen met verschillende lengtes.

Tip: Probeer de zithoogte van jouw huidige toilet eens uit. Als het bevalt, weet je meteen de juiste hoogte waarop je het nieuwe toilet moet plaatsen!


De beste zithouding

Voor een comfortabele zithouding is het beste om met een kniehoek van rond de 90° op het toilet te zitten, waarbij de voeten plat op de vloer kunnen staan. De knieën kunnen ook eventueel een stukje naar boven uitsteken. Comfortabel is echter niet altijd ook het beste voor de stoelgang. Hiervoor kun je beter gaan voor een lager hangend toilet dan voor een hoog hangend toilet. Een licht gehurkte positie zorgt er namelijk voor dat de stoelgang gemakkelijker gaat. Dat helpt de bekkenbodemspieren te ontspannen en vergemakkelijkt dus het toiletbezoek. Daarom is de regel bij het plaatsen van een toilet: ‘beter te laag dan te hoog’.


Verstelbaar inbouwreservoir

Hangt jouw toilet te hoog of juist te laag? Veel inbouwreservoirs zijn in hoogte verstelbaar. Zo ook de veel verkochte en bekende Geberit UP320. Als je nog bij het inbouwreservoir kunt komen, kun je het frame van het reservoir naar wens aanpassen in hoogte. Is het inbouwreservoir al helemaal mooi weggewerkt in de muur, dan heb je misschien wat aan een verhogings- en aansluitset. Hiermee kun je het toilet nog zo’n 2,5 cm hoger hangen.

Producent Viega heeft een handig systeem ontworpen dat het toilet in hoogte verstelbaar maakt. Met het Viega Eco Plus-systeem kan het aan-de-wand-bevestigde-toilet tot wel acht centimeter in hoogte versteld worden! Zo kan elke gebruiker probleemloos zijn of haar optimale zithoogte kiezen.


Staand toilet

Heb je liever geen hangend toilet, maar ben je op zoek naar een staand toilet, dan heb je ook een uitgebreide keuze. Kies je dan voor een staand toilet met een hangend reservoir of een duobloktoilet? Met een verhoogd staand toilet kun je ook het gewenste hoogteverschil bereiken. Deze toiletten bieden een hoogteverschil van zes tot tien centimeter.


Hoogte kindertoilet

Als je een apart toilet voor kinderen wilt plaatsen, is het wel zo handig dat deze een stuk lager is, zodat kinderen zelf op een juiste manier gebruik kunnen maken van het toilet. Er zijn daarvoor speciale toiletten op maat voor kinderen gemaakt. Nu verschilt het natuurlijk met de leeftijd en lengte van kinderen hoe hoog het toilet geschikt zou kunnen zijn. Kindertoiletten zijn dan ook in verschillende maten verkrijgbaar. Daarbij kun je net als bij de volwassen varianten kiezen uit een staand of hangend model.


Hoogte seniorentoilet

Voor oudere mensen is een normaal toilet aan de lage kant. Voor hen is het lastiger om vanuit een relatief lage zitpositie weer rechtop te gaan staan. Het is dan ook verstandig om toiletten die vooral door senioren worden gebruikt, hoger te hangen. Voor seniorentoiletten, ook wel verhoogde toiletten genoemd, wordt vaak een hanghoogte van zo’n 46 tot 50 cm aangehouden.

Wanneer je geen zin, tijd en/of geld hebt om het gehele toilet te vervangen, kun je denken aan een verhoogde toiletbril. Hiermee kan de zithoogte van het toilet tussen de zes en tien centimeter worden verhoogd. Toiletverhogers zijn er in verschillende varianten. Zo kun je kiezen voor een variant met of zonder deksel of eentje die ook nog armsteunen heeft. Een alternatief voor armsteunen is om een toiletbeugel aan te muur te monteren. Zo kan de oudere toiletgebruiker zichzelf optrekken en zo makkelijker gaan staan.